• darkblurbg

Douglas planken, ook wel bekend als een van de hardste naaldhoutsoorten van Europa. Staat u aan de start van een bouwproject en bent u opzoek naar duurzame Douglas planken? Neem dan direct contact met ons op!

Douglas planken bestellen

Wanneer Douglas planken gebruiken? 

Douglas planken zijn perfect voor projecten binnenshuis zoals dakbeschot, vloeren, plafonds en wandbekledingen maar is net zo goed buiten te gebruiken voor het bouwen van een veranda, tuinhuis, speeltoestel, vlonder, tuinmeubel of een schutting. De mooie en natuurlijke eigenschappen die deze houtsoort bezit maakt hem daarom erg populair onder de levensgenieters. Bij vragen over uw project waarvoor u Douglas planken nodig hebt kunt u altijd even bellen.

Voordelen van Douglas hout 

Los van het feit dat een Douglas plank erg duurzaam is kleurt het kernhout mooi roodbruin tot roze-achtig en kleurt het spinthout geelachtig. Wanneer het hout langdurig in aanraking komt met verschillende weersinvloeden verouderd het mooi naar een grijze kleur tint. Vindt u dit niet mooi? Door het hout te behandelen met beits of impregneer vertraagd u dit. Douglas planken hebben van nature een hoge duurzaamheidklasse. Dit heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd word. Douglas behoort tot een van de hardste Europese houtsoorten. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat. Het hout is een beter alternatief dan geïmpregneerd vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij zijn de Douglas planken esthetisch gezien een stuk mooier.

Andere voordelen van Douglas hout zijn:

  • Is onderhoudsarm en gaat jaren langer mee dan alternatieven zoals vurenhout
  • Werken met Douglas hout is erg eenvoudig
  • Douglas hout is goed te verlijmen en te bewerken met scherp gereedschap
  • Douglas hout is erg moeilijk te buigen
  • Na droging wordt Douglas hout nog harder


Duurzaamheid Douglas planken

De duurzaamheid van het hout is onderverdeeld in vijf klassen. Douglas heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat onbehandeld zo’n 10 tot 15 jaar mee net zoals geïmpregneerd tuinhout. Bij Douglas planken adviseren wij indien van toepassing om deze altijd min. 5cm boven het maaiveld te monteren. Zo kunnen de planken droog waaien en hierdoor verlengt u de aangegeven levensduur.

Ook kunt u de planken aanbranden met een gasbrander waardoor het hout verkoold. Deze verkoolde laag beschermd het hout tegen houtrot en insecten. Bovendien is het hout beter bestand tegen vocht. (Shou Sugi Ban methode) Dit wordt ook wel zwartgebrand hout genoemd. Het zwarte hout geeft zuivere, duidelijke lijnen en onthult een textuurachtige schoonheid met een specifieke moderne uitstraling.

Deze methode vindt u ook in moderne gebouwen ontworpen door bekende architecten. De planken kunnen eventueel worden afgewerkt met organische hars en olie om de diepe kleur te behouden (UV bescherming) en toch geeft het nauwelijks af. Het gaat lang mee, is goed bestand tegen vocht en vereist nagenoeg geen onderhoud. Als het zwarthout na de verbranding geolied wordt geeft het ook niet meer af. Er is veel mogelijk met zwart gebrand hout. Als u op zoek bent naar iets echt bijzonders voor uw tuin of interieur is dit het hout voor u.


Douglas planken bestellen? Bel gerust 

We zien elk project als een nieuwe uitdaging! Twijfel niet en neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Neem contact op via 06-54 2174 15 of via ons e-mailadres info@rondhoutsiddeburen.nl. U mag ons natuurlijk ook altijd een WhatsApp bericht sturen. Openingstijden zijn momenteel op afspraak. Graag van tevoren even bellen of appen zodat u er zeker van bent geholpen te kunnen worden.