• darkblurbg

Ooievaarsnesten bouwen met hout van Rondhout Siddeburen? Wij beschikken over het hout dat geschikt is voor het bouwen van een ooievaarsnest. Daarnaast is ons hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dit maakt Rondhout Siddeburen de beste keuze in het Noorden voor al uw houtprojecten.

Hout bestellen ooievaarsnest

Een ooievaarsnest bouwen 

Ooievaars zijn steeds vaker te vinden in Nederland. Wij helpen graag mee om ervoor te zorgen dat de ooievaar weer definitief terugkeert. Een van de manieren om hiervoor te zorgen is het bouwen van een ooievaarsnest.

Een ooievaarsnest bestaat uit een houten paal met schoren en daarop een nest van in elkaar gevlochten wilgen- of essentenen. Een paal van 5 meter boven de grond is al voldoende wanneer de ooievaars een goede aan- en afvlieg route hebben. Voeg daar 1 meter aan toe voor in de grond, dan is een paal van 6 meter genoeg.

Wanneer er voor een goede aan- en afvlieg route meer hoogte nodig is, kunt u beter een paal van 8 meter nemen. Hiervoor is wel een dikke paal met lange schoren nodig om het nest van Ø1,3 meter stabiel te houden bij windvlagen, zodat de ooievaars rustig kunnen broeden zonder dat het nest heen en weer waait. Het nest moet met een ladder of iets dergelijks goed bereikbaar zijn voor onderhoud. Door braakballen van de ooievaars kan het nest vervilten waardoor regenwater niet kan wegvloeien.

Duurzaam ooievaarsnest bouwen

De paal rot alleen bij de grond/luchtlijn. De levensduur kunt u aanzienlijk verlengen door hier postsavers aan te brengen. [HIER] is een filmpje te zien hoe dit aangebracht kan worden. Ook kunt u de paal op de grond/ lucht lijn over een lengte van 50 cm aanbranden met een gasbrander waardoor het hout verkoold. Deze verkoolde laag beschermd het hout tegen houtrot en insecten. Bovendien is het hout beter bestand tegen vocht. (Shou Sugi Ban methode) Ook kan een andere soort houtverduurzaming middel op deze plek aangebracht worden. Wel is het aan te raden om bij deze laatste manier de paal om de 2 a 3 jaar zo’n 30cm uit te graven om de paal opnieuw te behandelen. Op de kopse kant van de paal kan een stukje lood aangebracht worden om inwateren van de paal tegen te gaan. De palen die haaks op de schoren in de grond komen te staan zijn van Robinia hout. Deze palen zijn zeer duurzaam en hebben geen verdere behandeling nodig.

De woonwensen van de ooievaar 

  • De ooievaarsnest kunt u het beste plaatsen vlakbij een fouragegebied. Vaak is dat een weiland met muizen, kikkers, mollen, wormen, insecten en torretjes.
  • Het nest moet een doorsnede hebben van Ø1,30m tot Ø1,35m en hij moet waterdoorlatend zijn. Dit om te voorkomen dat de jongen bij een hoosbui verdrinken.
  • Op de omtrek van het nest zit een dikke rand van wilgen- essen tenen waardoor het nest materiaal (kleine takken met mos of heide) niet kan wegwaaien. Gebruik niet teveel nestmateriaal omdat de ooievaars het nest zelf moeten afbouwen. Dit is goed voor de paarbinding.
    Het ooievaarsnest moet vanaf Februari klaar zijn, dan keren de eerste ooievaars al weer terug. Vanaf Augustus vertrekken ze weer.

Advies over ooievaarsnesten 

Wilt u advies over het bouwen van een ooievaarsnest en welke materialen u hier voor nodig heeft? Dan helpen wij u graag verder. U kunt contact met ons opnemen via telefoon, mail of whatsapp. Daarnaast zijn we open op afspraak om u persoonlijk advies te kunnen geven.

Ooievaarsnest bouwen? Bestel hier onderdelen 

U kunt direct alle benodigdheden voor het maken van een ooievaarsnest bij ons bestellen. Dat kan op deze bestelpagina. Bezorgen is mogelijk.